2016. december 6., kedd

ÜVEGBE ZÁRT SZERETET KARÁCSONYRA

Karácsonykor nem igazán kísérletezek új ízekkel, hiszen ott vannak a jól bevált receptek, amik nélkül nem lenne igazi sem a karácsonyi ebéd, sem az azt követő éjszakába nyúló társasozás. De a lényeg valójában nem is ez, hanem, hogy ilyenkor körbeüli a nagy család a terített asztalt és jóízű beszélgetések közben csakis egymásra figyelünk. Azért mégiscsak akad itt valami újdonság, valami meglepetés, aminek az értékét a rengeteg szeretet adja, amivel készítjük. Ez az üvegbe zárt süti. Valójában csak az alapanyagok egy része kerül az üvegbe, de elkeverve tojással és margarinnal egy igazán finom édességet kapunk. Én ezt készítem ajándéknak a fa alá. 
Minden olvasómnak kívánok békés, boldog, szeretetben és örömökben gazdag karácsonyt! 

Hozzávalók

1 és 1/4 bögre liszt 
1 kávéskanál sütőpor
3/4 bögre kakaópor
1 és 1/2 bögre cukor
1 bögre apróra tört dió

15 dkg margarin (olvasztott)
3 tojás

1 befőttes üveg


Elkészítés

A bögre amivel kimérem az alapanyagokat 2 dl-es méretű, mivel így a kimért mennyiség elfér egy 750 ml-es üvegben is, ha nagyobb üveget használunk ahhoz egy 2,5 dl-es bögrét ajánlok. 
A befőttes üveget jól áttörlöm, ne maradjon nedves. Ezután a bögrével kimérni az alapanyagokat. Az üveg aljára szórom a lisztet, erre jöhet a sütőpor. Következő réteg a kakaópor, ezt kanállal oszlatom szét, majd rászórom a cukrot. A tetejére a diót szórom. Ezután a kupakját jól rázárom. Egy kerekre vágott anyagdarabbal befedem és szép szalaggal megkötöm. Így akár hetekig is eláll, ha a dió jó száraz és az üveget is kellőképpen megszárítottuk. 
Az üveget szép színes, vagy karácsonyi mintás anyaggal zárom le, majd szalaggal átkötöm és mellékelek egy elkészítési leírást. 
A süti elkészítésekor az üveges keveréket egy tálba öntjük, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a tojásokat, robotgéppel jól elkeverjük majd sütőpapíros tepsibe öntjük és 180°C-os sütőben tűpróbáig sütjük (kb.20 perc) . Akár muffin formákba is oszthatjuk és úgy is kisüthetjük. 


 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése