2016. december 29., csütörtök

RÉTES szilveszterre

Hát igen, most lebuktam. Rétes tésztát még nem készítettem. Valójában szándékozom megtanulni azt az igazi papírvékony fajtát, amit az asztalon kézzel huzigálnak és úgy nyújtanak vékonyra. Ahhoz viszont egyrészt idő kell, másrészt kedv. Most se időm, se kedvem nem volt az újra így hát maradt a jól bevált előre gyártott "bolti" réteslap, amit így csak meg kellett tölteni és kisütni. Ezen kívül nem maradok rétes nélkül szilveszterre és láthatja a nagyvilág, hogy bizony nem bűn használni néhány okosan kitalált előre gyártott alapanyagot. Azért a dagasztógép még mindig a begyemben van, ahhoz semmi szín alatt nem folyamodnék! 

Hozzávalók

4 csomag réteslap (8lap/csomag)
50 dkg darált mák
50 dkg darált dió
75 dkg túró
2 nagy vödör magozott meggy (literes tejfölös vödör, mert én abban fagyasztom le nyaranta a frissen szedett meggyet, vagy 3 üveg magozott meggybefőtt)
1 nagy pohár tejföl
1 dl olaj
1 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
cukor
búzadara
zsemlemorzsa


Elkészítés

Először kikeverem a töltelékeket. A mákhoz adok 4-5 kanál cukrot (ki mennyire édesen szereti), jól elkeverem, majd adok hozzá fél dl tejet. A dióhoz szintén adok 4-5 kanál cukrot és fél dl tejet.  A túrót elkeverem 2-3 kanál cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral. A meggyet jól lecsöpögtetem, keverek hozzá 4-5 kanál cukrot és 3 kanál búzadarát. A tejfölhöz hozzákeverem az oljat. 
A tésztához bevizezek egy konyharuhát és az asztalra terítem. Ez azért kell, mert ennek segítségével tekerem föl majd a rétest, hogy ne törjön a tészta. Egy rúdhoz két lapot használok. Így minden minden ízből lesz négy rudam. 
A vizes konyharuhára terítek két lapot, majd a tetejét megkenem az olajos tejföllel, erre jön a töltelék, majd óvatosan feltekerem a konyharuha segítségével, a végeket lenyomkodom, hogy szét ne nyíljon és sütőpapíros tepsibe teszem. A túró és meggy töltelékek szétszórása előtt a tejföllel megkent tésztát meghintem zsemlemorzsával, mert így üléskor nem fog szétázni a tészta. Mikor a rudak a tepsiben vannak jól megkenem őket az olajos tejföllel és 150°C-os sütőben sütöm, amíg meg nem pirul a teteje. Porcukorral meghintve tálalom. 

 

 

 

 

 
 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése