2016. október 2., vasárnap

ZSERBÓ

A zserbó igazi házi sütemény, olyan hétvégi nagymamás finomság, amit mindenki szeret, aminek mindenki örül ha előkerül a kamrából. Sokáig féltem tőle, mert hiszen több lap egymáson, töltelékkel, vajon megfelelően átsül-e, nem marad-e nyers a közepe, illetve elég édes lesz-e a töltelék. Miután először megsütöttem rájöttem, hogy nincs mitől félni, hiszen elődeink jól kitalálták a receptet és jl tudták, hogy ez a kombináció csakis tökéletes lehet. Egyetlen titka talán, hogy zsírt kell használni a tésztához. Nem helyettesíthetjük margarinnal, mert akkor borul minden. De ha ezt az aranyszabályt betartjuk akkor bizony tuti a siker.  

Hozzávalók

75 dkg liszt
35 dkg zsír
3 púpozott evőkanál cukor
1 csipet só
2 db tojás
2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál tejföl

Töltelékhez
50 dkg dió
4 púpozott evőkanál cukor
lekvár, lehetőleg barack, de más is jó

Csoki máz
3 evőkanál porcukor
3  evőkanál kakaópor
15 dkg margarin
1 dl tej
1 tábla étcsokoládé

Elkészítés


A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem, majd ehhez hozzáadom a zsírt és jól elmorzsolom benne. Ezután hozzáadom a tojásokat és a tejfölt, és tésztává gyúrom. A dióhoz hozzákeverem a cukrot, majd a tésztát négy részre vágom és mind a négy tésztadarabot kinyújtom. Sütőpapíros tepsibe fektetem az első lapot, megszurkálom villával, majd megkenem lekvárral és rászórom a dió felét. Erre jöhet a következő lap, ezt is megszurkálom, majd megkenem lekvárral és mehet rá a dió. Majd újabb lap, szurkálás, lekvár, dió. Ezt befedem az utolsó lappal, megszurkálom villával és 180°C-os sütőben sütöm arany barnára. Mikor elkészül hagyom hűlni, majd csoki mázat készítek volna rá és megöntözöm vele. 

 

 


 

 






2 megjegyzés:

  1. Tetszik az a retró diódaráló !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a daráló már legalább 50 éves, tatámtól kaptam, és nagy becsben tartom! :-)

      Törlés