2016. október 30., vasárnap

SZEZÁMMAGOS KIFLI

Megint vasárnap és megint jó lenne egy kis sós ropogtatni való. Ez a kifli tökéletes, hiszen a benne lévő zsírtól finom omlós lesz és még másnap is ehető. Persze szezámmag helyett sajtot vagy mákot, vagy akár köményt is szórhatunk rá, úgy is biztosan nagyon finom. Viszont fontos, hogy zsírt használjunk semmiképpen se margarint, mert attól nem lesz ilyen jó állagú. 

Hozzávalók

1 kg liszt
3 dl tej
1 teáskanál cukor
5 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 evőkanál só
30 dkg zsír
szezámmag
1 tojás a kenéshez

Elkészítés

A tejet a cukorral megmelegítem, majd belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. Közben a lisztben elkeverem a sót, majd belemorzsolom a zsírt és a tetejére öntöm a tejfölt. Ekkorra az élesztő felfut így ráöntöm a tejfölre és az egészet összegyúrom. Közben a sütőt bekapcsolom és 180°C-ra előmelegítem. A tésztát meleg helyen kelni hagyom. Mikor duplájára kel kiborítom és négy részre vágom, mert így könnyebb kinyújtani. A tésztát kinyújtom kb. 1 cm vastagra és egy közepes pogácsaszaggatóval (kb. 6-7 cm) kiszaggatom. A kiszaggatott karikákat nyújtófával kinyújtom, hogy jó lapos legyen, majd kiflivé tekerem és a csücsköket összesodrom.  Sütőpapírra fektetem a kifliket, megkenem a felvert tojással és megszórom szezámmaggal. 180°C-on sütöm, amíg arany barna nem lesz.  

 

 

 

 

 

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése