2016. október 12., szerda

RIZS (pergő)

A rizst sokan sokféleképpen készítik, van aki vízben megfőzi, mint a tésztát, más . Van akinek szárazabb, van akinek mázgásabb. Ha szárazabb azt mondjuk menzás, ha mázgásabb azt mondjuk rizotto. Végül is mindegy, mert ki így szereti, ki úgy. Az alábbi leírásban a saját készítési módomat teszem közzé. Ez most egy egyszerű delikáttal ízesített "menzás" rizs.

Hozzávalók

1 bögre rizs
2 bögre forró víz
olaj
só vagy delikát
petrezselyem zöldje

Elkészítés

Egy lábasban olajat hevítek, majd beleöntöm a rizst és kavargatom, amíg üveges nem lesz (kb. 5 perc). Ezután hozzáadom a vizet, a tűzhelyet tartalékra állítom és fedő alatt hagyom főni. Közben időnként átkavarom és hozzáadom a sót, vagy delikátot és a petrezselyem zöldjét. Kavargatni azért kell mert odakaphatja a fazék. Mikor már felitta az összes vizet leveszem a tűzről és fedő alatt hagyom tovább párolódni. 
A rizibizinél annyi a különbség, hogy a borsót a rizzsel együtt tesszük a fazékba, hogy az olajon megmelegedjen. 


 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése