2016. október 26., szerda

RESZELT MÁKOS

Reszelt túrósat már csináltam és nagyon finom. Na de reszelt mákos? És nem lehetetlen. Persze, hogy a mákot nem lehet reszelni, de a tésztát nagyon is. Főleg, ha előtte egy kis időre a mélyhűtőbe tesszük, hogy dermedjen. Így könnyebb reszelni az egyébként diós tésztát. Igen, dió is van benne, így valójában reszelt diós-mákos is lehetne a neve, de az túl hosszú lenne. Na meg azért csak a mák a domináns. Annak ellenére, hogy nagyon mákos nem száraz, mivel a mákhoz kevert gríz lágyítja a tölteléket és így megmarad a krémes jellege. 

Hozzávalók

20 dkg liszt
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
20 dkg margarin

Töltelékhez
3,5 dl tej
10 dkg cukor + 1 evőkanál
fél kávéskanálnyi fahéj
20 dkg darált mák
5 dkg búzadara

Elkészítés

Először a tésztát készítem el, mert annak kb. fél órát mélyhűtőben kell pihenni, hogy egy kicsit megdermedjen. A liszthez keverem a porcukrot és a diót, majd belekockázom a margarint és morzsolni kezdem. A kezem melegétől a margarin megolvad és így már tésztává gyúrhatom. Mikor a tészta szépen összeáll mélyhűtőbe teszem 30 percre. Közben nekiállok a tölteléknek. 2 dl tejet a cukorral felforralok, majd leveszem a tűzről és hozzákeverem a mákot és a fahéjat. A maradék tejhez adok egy evőkanál cukrot, felforralom, hozzáadom a grízt és megfőzöm benne. Nem kell sokáig főzni, éppen csak 5 perc, De folyamatosan kevergetve, mivel kevés a gríz egyből megszívja magát. Ezután még így forrón hozzákeverem a mákos masszához. 
Egy tortaformát, vagy kisebb méretű tepsit sütőpapírral bélelek ki, majd kiveszem a tésztát a hűtőből és a kétharmad részét ráreszelem egyenletesen elosztva. Erre rásimítom a mákos masszát. Majd a maradék tésztát ennek a tetejére reszelem. 150°C-os sütőben sütöm kb. 30-40 percig, vagy addig, amíg a teteje elkezd arany barnulni. Porcukorral megszórva tálalom. 

 

 

 

 

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése