2016. október 14., péntek

FRANCIASALÁTA

Mint köztudott ennek a salátának a franciákhoz valójában semmi köze. Egyesek szerint igazi magyar különlegesség, mások szerint viszont egy orosz saláta kicsit megvariált változata. Igazából mindegy is, a lényeg, hogy a mi családunkban hozzátartozik az alapételekhez, valahol a húsleves és a töltött káposzta mellett foglal helyet. Természetesen ehhez is házi majonézt használok, az ősrégi "Árgyelán recept" szerintit, amit nem sajnálok belőle, mert úgy a finom, ha bőven van rajta. 


Hozzávalók

1 kg franciasaláta alap (mirelit, ez a legegyszerűbb, de főzhetünk külön répát és borsót is)
3-4 szem krumpli
2 alma
3 savanyú uborka

Majonézhez
2 nagy pohár tejföl
10 tojás
porcukor
1 evőkanál mustár
ecet
fél flakonnyi majonéz (bolti)

Elkészítés

Először a tojásokat teszem föl főni. Ezután a krumplit megpuclom, apró kockára vágom és sós vízben megfőzöm. A francia alaphoz sós vizet melegítek, mikor forr beleöntöm a mirelitet és megfőzöm.   Amíg a krumpli és a többi zöldség fő elkészítem a majonézt. A tojásokat megpucolom, kiszedem a sárgáját, a fehérjét félreteszem. A sárgáját robotgéppel összetöröm. Hozzákeverek egy evőkanál mustárt, egy teáskanálnyi porcukrot és egy kupak ecetet. Ezután hozzáadom a tejfölt, majd robotgéppel simára keverem. Ezután adom hozzá a majonézt. A tojásfehérjét nem teszem a franciasaliba, mivel a francia mellé mindig csinálok krumplisalit is, így az összes fehérje annak a tetején landol. 
Közben ha megfő a zöldség és a krumpli leszűröm és hűlni hagyom. Megpucolom az almákat, és az uborkával együtt kockára vágom. Mikor a főtt zöldségek kihűltek hozzákeverem az almát és az uborkát, majd ráöntöm a majonézt és azzal is elkeverem. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése