2016. március 5., szombat

LEKVÁROS TALLÉR

Könnyű hétvégi finomság ez a linzer tallér. Így utólag azt hiszem kicsit nagyra szaggattam a korongokat, de ízlések és pofonok. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ennek a süteménynek valójában nem ez a neve, és valójában nem is lekvárral kell megtölteni. Az eredeti recept a "Vénusz mellei" nevet viselik, mivel eredeti állapotában éppen úgy néz ki mint egy mell, a töltelék pedig Vénuszhoz méltóan marcipánnal töltött barack. Mivel se marcipánom, se barackom nem volt otthon és a módosított küllem nekem jobban tetszett így nem volt mást tenni, mint egy új hozzáillő elnevezést találni. Nem volt nehéz. 

Hozzávalók

70 dkg liszt
30 dkg zsír
4 tojás
25 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
a töltelékhez lekvár, vagy marcipánnal töltött barack

Elkészítés

A liszthez hozzákeverem a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a sütőport, majd elmorzsolom benne a zsírt. Hozzáadom a tojásokat és tésztává gyúrom, ha kell adok még hozzá lisztet, hogy gyúrható legyen. A tésztát fél cm vastagra nyújtom, majd egy 2 dl-es pohárral, vagy egy kisebb szájú pohárral korongokat szaggatok. A korongok felére lekvárt teszek, majd az üresen maradtakat ezek tetejére helyezem. A széleket az ujjammal lenyomkodom és sütőpapíros tepsire helyezem. 180°C-on sütöm kb. 10-15 percig, vagy amíg az alja aranybarnára nem sül. Porcukorral meghintve tálalom. 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése