2015. július 18., szombat

FRANCIA MÁKOS KRÉMES

Kicsit melós sütemény az igaz, de izgalmasan finom. Valójában nem tudom miért "francia" a neve, hiszen semmi köze a klasszikus franciakrémeshez, de mivel neten találtam ezt a receptet nem nevezhettem át. Jobban illene rá az egyszerű "mákos krémes" név. Na de nem is ez a lényeg, hanem az íz, az pedig nagyon ott van! Nem mellékesen még jól is mutat a tányéron. 

Hozzávalók

A mézes lapokhoz
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 evőkanál méz
7 dkg margarin
2 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna

A mákos piskótához
15 dkg cukor
15 dkg liszt
6 tojás
6 evőkanál víz
fél dl olaj
1 csomag sütőpor
10 dkg mák

A krémhez
3 tojás
15 dkg cukor
2 csomag vanília ízű pudingpor
7 dl tej
20 dkg porcukor
20 dkg Rama margarin

Elkészítés

Először a krémalapot készítem el. A tejbe beleütöm a tojásokat, hozzáadom a pudingot és a cukrot és sűrűre főzöm, majd félreteszem hűlni. Következhetnek a lapok. A mézes lap hozzávalóiból 2 lapot készítünk. Jól elmorzsoljuk a margarint a lisztben, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztává gyúrjuk. Ezután kettévesszük, kinyújtjuk és kisütjük. Vigyázzunk mert nagyon hamar megsül. Ha megsült félretesszük a lapokat.
Ezután jöhet a mákos piskóta. A mákos piskótához a tojások fehérjét habbá verjük, majd a sárgáját kikavarjuk a cukorral, vízzel, olajjal, liszttel és a mákkal. Ezután hozzákeverjük a fehérjehabot és sütőpapíros tepsiben kisütjük.
A Rama margarint kikeverjük a porcukorral majd összedolgozzuk a kihűlt krémalappal.
Mikor a lapok is elkészültek és kihűltek az egyik mézes lapra kenem a krém felét, majd erre jön a mákos piskóta, erre kenem a krém másik felét, majd letakarom a másik mézes lappal. Egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy megpuhuljanak a lapok. Másnap díszítem porcukorral. Általában egy kisebb csipketerítőt fektetek rá és így szórom meg porcukorral, majd óvatosan leveszem róla, így szép csipkés marad a tészta teteje.


 

 

 

 

 

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése