2015. május 26., kedd

CITROMOS, MÉZES CSIRKE

Jutka néni újabb finomsággal színesítette a gyűjteményt. Ajánlom kipróbálásra

Hozzávalók

4 személyre
4 db nagy csirke felső comb (-vagy 8 kicsi)
1 cs. fagyasztott vargányás erdei gombakeverék (50 dk.)
1 kis cs. fagyasztott brokkoli (45dk.)
20 dk. barna rizs
10 dk. kambodzsai vörös rizs
1db. lilahagyma
1 db. vöröshagyma
2 tk. méz
fél citrom leve
5 dk. vaj
oliva olaj
őrölt szerecsendió
szárított zöld-fűszerkeverék sültekhez
fehér bors

Elkészítés

A jól kiáztatott húst besózom, megszórom borssal, fűszerkeverékkel. Kiolajozott tepsire teszem, alufóliával légmentesen letakarom, sütőbe teszem. Egy kis bögrébe elkészítem a mázat, mellyel a húsok tetejét kenegetem, amikor már megpuhultak. Fél citrom levét kifacsarom, hozzáadok 2 teáskanál mézet, jól összekeverem. Amikor leveszem a fóliát a tepsiről, a húsok tetejét megkenem a mázzal, a lilahagymát megtisztítva 4 cikkre vágom és a húsok közé helyezem. Közepes lángon sütöm tovább, többször megismételve a kenegetést míg szép, világos barnára sülnek. 
A kétféle rizst felteszem enyhén sós vízben főzni- kb. 30-35 perc idő kell ehhez. Olivaolajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, kevés borsot és apróra vágott (vagy szárított, morzsolt) petrezselyemlevelet adok hozzá. A főtt rizst leszűröm és összekeverem ezzel.
Közben egy serpenyőben felolvasztom a vajat és beleteszem a gombát. Megszórom kevés borssal, sóval, szerecsendióval, majd fedő alatt párolom puhára. Kevés vizet öntök alá, ha szükséges. Amikor kész, kiszedem egy tálaló edénybe, melyre majd a húst és a brokkolit is rárakom.
A serpenyőbe olajat öntök és az enyhén sózott brokkolit megpárolom, kevés fűszerkeverékkel ízesíthetem. Én nem szoktam, hiszen így is sokféle intenzív íz lesz a tányérunkon! Finom étel, nagyon ízlett a családomnak is.
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése