2015. március 11., szerda

HAMIS TIRAMISU

Újabb finomságot kaptam Jutka nénitől, íme a leírás hozzá és a recept: 

Most egy olyan sütés nélküli édesség receptjét osztom meg, mely gyorsan elkészíthető, nagyon egyszerű, nagyon olcsó, de finom. A fiatalok talán nem ismerik, de akinek már "elég sok élettapasztalata" van, emlékszik rá! A ’80-as években nálunk is mindenki gyártotta - fodrász, butikos, népművelő és könyvtáros... Amikor még nem volt egyszerű dolog többek közt mascarpone sajthoz hozzájutni, ami az eredeti tiramisuhoz kell. Ezt az édességet 8-10 éve én sem csináltam, de a napokban eszembe jutott... 

Hozzávalók

2 cs. babapiskóta
2-3 adag presszókávé
20 dk. margarin (vagy vaj)
3 dl. tej
3 púpozott ek. liszt
15 dk. porcukor
1 teáskanál kristálycukor
2 csapott tk. kakaó

Elkészítés

Először lefőzöm a kávét, hogy hűljön, majd megfőzöm a krémet. A lisztet kevés tejjel csomómentesre keverem, majd hozzáadom a többit és felfőzöm. Amennyiben túl kemény lenne a krém, még egy kevés tejet adok hozzá. Lehűtöm. Hozzáadom a margarint (vajat) és a porcukrot. Jól kikeverem. 
Ezután előkészítek egy kb. 25 cm átmérőjű üveg vagy porcelán tálat (ne legyen fém, mert könnyebben beleragad a sütink, és ne legyen magas falú, mert nehezebb dolgunk lesz vele). A kávét olyan edénybe öntjük, melybe könnyedén beleforgatjuk a piskóta-rudakat. Szorosan egymás mellé téve rakjuk a tál aljára. Ahhoz, hogy teljesen befedje, néhány piskótát "méretre" törünk. A tetejét megkenjük krémmel (kb. 3 felé osztjuk a krémet), 1 tk. kakaót szűrőbe teszünk és megszórjuk, majd az előző piskótához képest keresztbe rakjuk le a következő sort, és ismét krémet, kakaót. Végül lerakjuk (szintén keresztbe az előzőhöz képest) az utolsó kávéba forgatott sort, melyet már nem kenünk semmivel.
2 babapiskótát morzsára törünk, amit egyenletesen rászórunk az előkészített tálcára és óvatosan ráborítjuk a tálat. Leemeljük a süti tetejéről a tálat majd a maradék krémet rákenjük. Egy kis fémedénybe (régi kávé kiöntőt használok) beleteszünk 1 csapott tk. kakaót, 1 tk. kristálycukrot és ugyanennyi tejet (víz is jó). Annyi időre tesszük lángra míg a cukor felolvad. Amikor kissé lehűl, rácsurgatjuk a sütire. Egy napot hűvös helyen kell állni hagyni, hogy a piskóta megpuhuljon!

Csonkáné Potocska Judit

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése