2015. január 2., péntek

TÚRÓS-GRÍZES LEPÉNY

Az alábbi receptet egy nagyon kedves barátomtól kaptam, akit születésem óta ismerek. Mikor gyerek voltam ő volt a könyvtáros nénim. Nagyon szerettem a könyvtárba járni, nyitott közeg és barátságos hangulat várt ott mindig, jó programokkal és érdekes elfoglaltságokkal. Köszönöm Csonkáné Potocska Juditnak a gyerekkori élményeket és köszi ezt a finom receptet is. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra. 

Hozzávalók


4 tojás
1 cs.sütőpor
2 cs.vaníliás cukor
6 ek. cukor 
1 citrom leve
50 dk.túró
6 ek. búzadara
13 dk. margarin (v. vaj)

a sütőformához vaj + liszt.
Kb. 30 dk.gyümölcsbefőtt vagy kompót (alma, körte, barack, szőlő, ananász...) Lehet puha húsú friss gyümölcs, amit 1 órával előbb lecukrozunk (pl.meggy, szeder...)

Elkészítése (kb.20 perc)


A margarint (vaj) felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A tojások sárgáját a cukorral, sütőporral, vaníliás cukorral, citromlével habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót, melyet villával összetörünk benne. Ráöntjük az olvasztott margarint (vaj), a búzadarát és jól összekeverjük. Végül a keményre vert tojáshabot forgatjuk bele. Kivajazott-lisztezett sütőformába (tepsi v. tortaforma) egyengetjük a masszát. (Kb. 25x30 cm-es tepsiben lesz ideális vastagságú.) A tetejét a lecsepegtetett gyümölccsel rakjuk ki. Ujjunkkal óvatosan a masszába nyomkodjuk úgy, hogy a gyümölcs teteje látsszon!
Forró sütőben 25-30'-ig sütjük. (Tűpróba!) Felkockázva, esetleg olvasztott csokival megcsurgatva kínáljuk.
Csonkáné Potocska Judit


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése