2015. január 16., péntek

STEFÁNIA VAGDALT PETREZSELYMES KRUMPLIVAL

Egyik kedvencem a stefánia vagdalt, nem csak azért mert finom, és a töltelék variálható, hanem könnyen elkészíthető, nem kell vele sokat bajlódni, és ha hirtelen nincs ötletünk akkor csak dobjunk össze egy stefániát mellé egy kis köret és már kész a főétel. Igazából ezt még elrontani sem lehet, talán ha nem ízesítjük megfelelően, vagy elsózzuk, bár ezek javítható hibák. Ehetjük hideg vagy meleg körettel, vagy akár szendvicsbe is szeletelhetjük, vagy egyszerűen csak elcsipegetjük jártunkban keltünkben. :-)


Hozzávalók a vagdalthoz

1 kg darált sertéshús
2 tojás
4 szelet kenyér
petrezselyemzöldje vagy szárított petrezselyem
só, bors,
6-7 főtt tojás
zsemlemorzsa


Hozzávalók a petrezselymes krumplihoz

1,5 kg krumpli
olaj
petrezselyemzöldje vagy szárított petrezselyem


Elkészítés

A krumplit meghámozom, karikára vágom.  Egy edény aljára 0,5 dl olajat öntök, erre halmozom a krumplit, megsózom ízlés szerint, rászórom a szárított petrezselymet (ez a téliesített verzó, yáron friss petrezselyemzöldjét használok, nincs is annál finomabb) majd öntök rá kb 1,5 dl vizet, és fedő alatt mérsékelt lángon párolom.  Miközben párolódik többször átkavarom, hamar elkészül, figyelni kell nehogy odakapja az alját.
A stefániához a darált húst ízesítem sóval és borssal, majd vízbe áztatom a kenyeret, jól kinyomkodom és belemorzsolom a húsba, jól átgyúrom. Ezután hozzáütöm a tojásokat, belegyúrom, majd jöhet a petrezselyem, nyáron frisset használok, de télen jó a szárított is. Mikor kész megkóstolom, hogy kell-e még bele só vagy bors. Ha igen pótolom.
Ezután egy őzgerincformát kibélelek alufóliával. Belerakok egy réteg húsmasszát, majd erre sorban ráhelyezem a főtt tojásokat, ezután befedem a maradék masszával. Kb. 15 percre hűtőbe teszem.
Egy tepsit kikenek olajjal és ráborítom az őzgerincformából a fasírtot. Leszedem róla a fóliát és megszórom zsemlemorzsával. A tepsit befedem alufóliával és  200°C-on megsütöm a fasírtot, mikor már megpárolódott leveszem a fóliát és tovább sütöm, hogy amíg megpirul a teteje. Hidegen tálalom.

Tölteléknek nemcsak tojást használhatunk, hanem készíthetünk mást is. Nagyon finom zöldséges töltelékkel is. Ehhez megpárolók borsót és répát főzőtejszínnel, majd keverek hozzá reszelt sajtot, vagy tölthetjük sonkával és sajttal. A lehetőségeknek csak a képzeletünk szabhat határt. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése