2015. január 10., szombat

KUGLÓF

A kuglóf nekem igazi nosztalgia sütemény, a gyermekkoromat idézi. A mamán nagyon értett a kuglóf sütéshez, szerintem ő készítette a legfinomabbat a világon, még most is itt érzem az ízét a számban. Rituálészerűen tette elénk annak idején és vágta föl a finom csokiban úszó süteményt, majd megkoronázta szifonos tejszínhabbal és mi unokák úgy ettük mint az égi mannát. Csodálatos idők voltak. Egy ideje már én is sütök kuglófot, azt mondják finom és jó a tésztája, nem száraz olyan igazi kuglóf, számomra viszont sosem lesz olyan finom mint a mamáé! 

Hozzávalók


4 tojás
1 dl tej
1 dl olaj
25 dk cukor
25 dkg liszt
1 sütőpor
baracklekvár a kenéshez

A mázhoz


1 tábla étcsoki
1 evőkanál rum
1 evőkanál margarin
2 evőkanál méz (ehhez mindig bekásásodott mézet használok)

Elkészítés


A tojásokat szétválasztom. A fehérjét habbá verem és félreteszem. A sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejet, olajat, sütőport és a lisztet, azután jól elkeverem robotgéppel. Ezután óvatosan hozzákeverem a fehérje habot. Én először a hab kevesebb mint harmadát géppel keverem a masszába, hogy egy kicsit lazítsam vele, majd a maradék habot óvatosan keverőkanállal forgatom bele. Kivajazott kilisztezett kuglófformában 180°C-on 45-50 percig sütöm. A legbiztosabb a tűpróba. Hagyományos fém formát használok, a szilikon valahogy nem az igazi ehhez. 
Mikor kész még forrón kiborítom egy tányérra és megkenem baracklekvárral, ne sajnáljuk. Ezután a máz összetevőit egy edényben felteszem melegedni, mikor már masszává olvadt kanállal rácsorgatom a kuglófra, a közepébe is csorgatok a mázból és ami lecsorog, azt újra visszahordom a tésztára. Nem spórolok a csokimázzal, talán soknak tűnhet majd a lecsöpögő rész, mindenkit megnyugtatok nem sok! Tálalás előtt a levágott kuglóf szeleteket megkenem a lecsorgott csokival majd erre nyomom a tejszínhabot, mennyei! :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése