2014. december 26., péntek

MEGGYES LEPÉNY

Szeretem a pitéket, nem csak azért mert könnyen elkészíthetők, hanem azért is mert finomak, és kedvünk szerint variálható a töltelék. És nem utolsó sorban gyorsan elkészül, nem kell órákat várni míg kihűl, akár forrón is ehető. Igazából ronda és finom. ;-)


Hozzávalók

50 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
10 dkg cukor
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál tejföl
csipet só

Töltelék

1 kg meggy
4 evőkanál cukor
3 evőkanál búzadara
1 tojás a kenéshez

A lisztet elmorzsolom a vajjal, a cukorral, belekeverem a sütőport, a vaníliás cukrot, egy pici sót. Mikor már jól morzsálódik hozzáadom a 2 tojást és a tejfölt. Jól összegyúrom, majd fél órát a hűtőben pihentetem. A töltelékhez a meggyet kimagozom (legjobb a frissen szedett, de télen persze a mirelit is jó), leöntöm róla a levet és csak mielőtt a tésztára szórom adom hozzá a cukrot és a búzadarát.  A tésztát két részre osztom. Az egyiket kinyújtom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, beleteszem a kinyújtott tésztát és megkenem tojással, majd megszurkálom. Hagyom rászáradni. Közben elkeverem a meggyet a cukorral és a búzadarával, majd rászórom a tésztára. Kinyújtom a másik tésztát is, amivel befedem meggyet, a tetejét szintén megkenem tojással és villával megszurkálom. 200 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm. Hőlégkeverésnél kevesebb idő kell, ilyenkor a tészta tetejét kell figyelni, mikor szép aranybarna akkor készen is van. 

 

 



   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése